Opetusmateriaalit

02_20110126dokkino_c_heidiuutela_taivallahden_peruskoulu_5lk
Kuva: Heidi-Hanna Karhu

Opettaja!

Näin hyödynnät DOKKINO-opetusmateriaaleja

DOKKINO-opetusmateriaalit uudistuivat vuonna 2017 siirtymällä mobiilioppimisympäristöön ja painottamalla entistä vahvemmin empatiakasvatusta osana koulutyötä. Uudistus haastaa ja aktivoi koululaisia tarjoamalla uusia itsenäisen tekemisen sekä yhteistyön muotoja. Pyrimme uudistuksen myötä tarjoamaan sisältöjä, jotka vastaavat koulujen monipuolistuneita tarpeita ja uuden opetussuunnitelman painotuksia. DOKKINO-näytöksiin osallistuvat opettajat saavat ohjeet oppimistehtävien lataamiseen ilmoittauduttuaan paikkakuntansa näytöksiin.

Jokaiseen DOKKINO-elokuvaan kuuluu purkutehtäviä, jotka käsittelevät kyseisen dokumentaarin sisältöjä. Oppimistehtäviä voi tehdä kouluryhmän valinnan mukaan joko ryhmässä tai itsenäisesti. Tehtävät on laadittu siten, että kukin opettaja voi valita niistä itselleen ja luokalleen luontaisimmat.

Opetusmateriaalien käyttö on maksutonta. Näytöksiin ilmoittautuneille opettajille lähetetään etukäteen koodi, jolla tehtävät saa käyttöönsä maksutta.

DOKKINO-opetusmateriaalien käyttöohje opettajille

DOKKINO-opetusmateriaalit on työstetty Seppo-alustalle, joka toimii selaimessa ja on suunniteltu mobiilikäyttöön. Alusta mahdollistaa oppimistehtäviin vastaamisen tabletin ja puhelimen avulla. Oppimisympäristö on helppokäyttöinen ja monipuolinen: oppilaat voivat vastata tekstillä, kuvilla, videoilla tai äänitiedostoilla.

Katso tästä ohjevideo mobiilioppimisympäristön käytöstä:

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä Sepon asiakaspalveluun (keskimmäinen ikoni oikeassa yläkulmassa) tai DOKKINO-tuottajaan. Huomioithan, että käyttö on maksutonta DOKKINO-tuottajalta saatavan koodin avulla.

Pohdittavaa ennen elokuvakäyntiä

Elokuva-analyysi luokkaopetuksessa voidaan jakaa kahteen osaan: yhteiskunnalliseen ja esteettiseen analyysiin. Yhteiskunnallinen elokuvakritiikki analysoi elokuvien arvoja ja asenteita sekä pohtii elokuvan esittämiä stereotypioita ja ennakkoluuloja. Yhteiskunnallisen elokuva-analyysin myötä kehitetään väittelytaitoja ja havaintokykyä sekä pyritään mediakriittisyyden herättämiseen. Esteettinen analyysi keskittyy elokuvailmaisuun, elokuvan esteettisiin, teknisiin ja taiteellisiin kysymyksiin. Esteettinen analyysi tukee taide- ja ilmaisukasvatusta. (Lähde: Pertti Näränen (1999) Elokuva-analyysi luokkaopetuksessa)

Voitte pohtia näitä asioita ennen elokuvissa käyntiä:
  • Mikä on dokumenttielokuva?
  • Miten dokumenttielokuva eroaa esim. uutisreportaasista tai ajankohtaisohjelmasta?
  • Mitä dokumenttielokuvia olet itse nähnyt?
  • Mitä elokuvallisia keinoja niissä käytettiin?
  • Uskotko, että näkemäsi dokumenttielokuva oli totta? Oliko sen päähenkilöt todellisia, puhuivatko he todellisista tunteista/ asioista?
  • Minkälaisen totuuden dokumenttielokuva kertoo?
  • Voiko dokumenttielokuvalla vaikuttaa esim. yhteiskunnallisiin asioihin?
  • Miten teen oman lyhyen dokumenttielokuvan?
  • Mistä aiheesta itse tekisit dokumenttielokuvan?

Tässä muutamia ajatuksia siitä, miten elokuvissakäynnin voi yhdistää oppitunteihin:

Kuvataide: 
Onko dokumenttielokuva taidetta? Miten dokumenttielokuvan juoni rakentuu? Miten rajauksella tai leikkauksella voidaan vaikuttaa elokuvan sanomaan? Opetusmateriaalista löytyy runsaasti erilaisia tehtäviä, jotka soveltuvat kuvataideopetukseen.

Äidinkieli:
Miten voisi rakentaa hyvän käsikirjoituksen? Mitä elementtejä siinä tulisi olla? Millä keinoin välitetään käsikirjoituksen lukijalle oikeanlainen tunnelma dokumentista? Tunnilla voi kirjoittaa käsikirjoituksen jostakin nähdyn elokuvan kohtauksesta/omasta ideasta. Elokuvat on tekstitetty suomeksi, joten ne sopivat myös hyvin S2 -opetukseen.

Musiikki:
Mikä on musiikin tehtävä elokuvassa? Mistä muista äänistä elokuva koostuu? Kokeilkaa katsoa jonkin elokuvan kohtausta ilman ääntä, ja luokaa kohtaukseen äänimaailma itse. Äänimaailmaa voi luoda millä vaan: miltä kuulostaa liitu liitutaulussa? Entä vesihanan tiputus tai pulpetin kannen kolahdus? Miten viuhuu oppikirja?

Eettisiä kysymyksiä voidaan pohtia uskonnon tai elämänkatsomustiedon tunneilla, eri maiden historiaa ja elinkeinoa ympäristö- ja maantiedon, kielten tai historian tunneilla.

Toivomme, että viihdytte elokuvissa ja saatte niistä irti mahdollisimman paljon. Jos mieleenne tulee parannusehdotuksia tai muuta palautetta tapahtumasta, otamme sitä erittäin mielellään vastaan!

Elokuvakohtaiset opetusmateriaalit pdf-muodossa:

ALAKOULUSARJA:

Yleiset tehtävät
Melkein aikuinen
Kiran
Suklaahippuja
Merlijn ja punainen omena

YLÄKOULUSARJA:

Yleiset tehtävät
Kasvoton kiusaaja
Fanityttö
Melkein aikuinen
Delete
Inhottavan rakas puhelimeni
Gabriel raportoi maailmanmestaruuskisoista