Mikä on DOKKINO?

Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on DocPointin järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, joka kiertää vuosittain ympäri Suomea. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Sarjoja on kaksi: alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa.dokkino_logo_2017_round_rgb

DOKKINOn vuosi saa alkunsa Helsingistä, jossa vuoden elokuvat saavat ensi-iltansa. Tämän jälkeen DOKKINO lähtee kiertueelle ympäri Suomea.

DOKKINO pyrkii tarjoamaan lapsille ja nuorille elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Alusta alkaen tärkeässä roolissa on ollut myös opetusmateriaali, jota DOKKINO tuottaa ja tarjoaa koulujen antaman mediakasvatusopetuksen apuvälineiksi. Opetusmateriaalin avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. DOKKINO-näytökset järjestetään aina elokuvateatterissa, jonne on kutsuttu kaikki paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla pyritään täten vahvistamaan elokuvakasvatusta ja tarjoamaan nuorille elokuvassa käynnin maaginen kokemus.

DOKKINO tarjoaa myös elokuvaverstaita, joissa luokka saa valmistaa oman, lyhyen dokumenttielokuvan. Vuoden 2016 aikana toteutettiin DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita 18 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Verstaissa lapset pääsivät toteuttamaan omat dokumenttielokuvansa ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa valmistuneet elokuvat esitetään DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä Suomen juhlavuonna 2017. Verstaat ja juhlanäytökset ovat osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Vuoden 2017 DOKKINO-teemana on Toiset todellisuudet. Katsojat pääsevät sukeltamaan elokuvien kautta toisiin todellisuuksiin, joita voi kohdata fyysisessä, mielen sisäisessä tai virtuaalisessa maailmassa. Dokumentit valottavat etenkin nykyajalle ominaista reaali- ja virtuaalimaailman rinnakkaiseloa. Onko teknologian ja sosiaalisen median lisääntynyt käyttö hyvä vai huono asia? Entä miten ne vaikuttavat tapaasi kokea ympäröivää maailmaa? Elokuvia esitetään kahdessa sarjassa: alakoululaisille (4.- 6.-luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat elokuvasarjansa, joiden sisältö on valittu ikäryhmien mukaan. Kumpikin sarja koostuu useammasta lyhyestä dokumenttielokuvasta.

Vuonna 2016 DOKKINO ylitti jälleen aiemmat yleisöennätyksensä, kun 18 349 lasta ja nuorta opettajineen ympäri Suomea osallistuivat näytöksiin. Kasvaneet kävijämäärät sekä tapahtuman saama erinomainen palaute osoittavat, että lapset ja nuoret tarvitsevat tämänkaltaisia tapahtumia tukemaan kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottamaan nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä. Taiteen edistämiskeskus myönsi vuonna 2016 tapahtumalle Lastenkulttuurin valtionpalkinnon tunnustuksena pitkäjänteisestä työstä lastenkulttuurin hyväksi.

DOKKINO-tapahtuman järjestää DocPoint-elokuvatapahtumat ry. 16. DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 23.1.–29.1.2017.

Lisätietoja DOKKINOsta: dokkino(at)docpoint.info.