Vieraat

DocPointin vieraaksi saapuu joukko kansainvälisiä elokuvantekijöitä. He vastaavat valikoiduissa elokuvanäytöksissä yleisön kysymyksiin ja antavat haastatteluja median edustajille.

Muutokset ohjaajavierailuihin ovat mahdollisia.

 

Alan Ereira

Alan Ereira on englantilainen kirjailija, historioitsija ja dokumentaristi. Hän on työskennellyt BBC:lle vuodesta 1965.

Hän ohjasi ensimmäisen Columbian kogi-alkuperäiskansaa käsittelevän dokumenttinsa The Heart of The World: Elder Brother's Warning vuonna 1990. Elokuvasta muodostui nopeasti kansatieteellisen elokuvan klassikko.

Aluna on tämän elokuvan itsenäinen jatko-osa, joka jatkaa kogi-kansan tarinaa. Alan Ereira on käsitellyt samaa aihetta myös useammassa kirjassaan.

 

Andreas Møl Dalsgaard

Vuonna 1980 syntynyt tanskalaisohjaaja Andreas Møl Dalsgaard valmistui Tanskan kansallisesta elokuvakoulusta vuonna 2009. Hänen debyyttielokuvansa Cities on Speed — Bogotá Change (2009), joka kertoo yhden maailman vaarallisimman kaupungin muutoksesta turvalliseksi ihannekaupungiksi, nousi nopeasti festivaalihitiksi maailmalla.

DocPointissa esitettävä, kaupunkeihin ja asumisen haasteisiin pureutuva The Human Scale, on Dalsgaardin uusin teos. Elokuvassaan ohjaaja halusi kuvata, kuinka ihmisluonto tapoineen ja tarpeineen vaikuttaa siihen, kuinka me asumme.

Kuva: Christian Bønløkke Vium Andersen

 

Andy Wolff

Andy Wolff syntyi Münchenissä Saksassa vuonna 1978. 15-vuotiaana hänestä tuli ammattilaispurjelautailija ja vuosien kilpailemisen ja matkustelun jälkeen Wolff aloitti assistentin työt filmiproduktioissa.

Hän on elämänsä aikana asunut muun muassa Hawaijilla, Los Angelesissa ja Münchenissä. Muutettuaan takaisin Eurooppaan Wolff aloitti elokuvaopintonsa. Hänen työnsä on noteerattu useilla dokumenttielokuvafestivaaleilla ja saanut monia palkintoja.

DocPointissa nähtävä dokumentti The Captain and His Pirate kertoo merirosvon ja kidnapatun kapteenin versiot tapahtuneesta saksalaisten rahtilaivan kaappauksesta. Wolff on yksi harvoja, joka on päässyt lähelle somalialaisia merirosvoja.

Andy Wolff saapuu festivaalille yhdessä kaapatun laivan kapteeni Krzysztof Kotiukin kanssa.

 

 

Christina Höglund

Christina Höglund on Tukholmassa asuva toimittaja, joka tunnetaan erityisesti oivaltavista lyhytelokuvistaan. Hän on työskennellyt sekä Ruotsin radiossa että televisiossa.

Höglund saapuu DocPointiin kertomaan elokuvistaan (The Importance of) Hair ja Zhangin keisarinnat. Näistä ensimmäinen kertoo siitä, kuinka ohjaaja menetti kaikki hiuksensa kolmen kuukauden aikana.

Zhangin keisarinnat esitetään osana DOKKINO - Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumaa. Elokuva seuraa Kiinassa syntyneitä tyttöjä, jotka on adoptoitu Ruotsiin.

Kuva: Mauro López

 

Giedrė Beinoriūtė

Vuonna 1976 syntynyt Giedrė Beinoriūtė on liettualainen elokuvaohjaaja. Hän on ohjannut useita fiktiivisiä ja dokumentaarisia elokuvia vuodesta 1997 lähtien. Hän on työskennellyt arvostettujen liettulaisten ohjaajien Šarūnas Bartasin (Seven Invisible People) ja Arūnas Matelisin (Before Flying Back to The Earth) avustajana.

Vuodesta 2007 lähtien Beinoriūtė on opettanut käsikirjoittamista ja tv-ohjausta Liettuan musiikki- ja teatteriakatemiassa. Hän on voittanut ohjaustöillään useita palkintoja, kuten parhaan liettulaisen dokumentin vuonna 2007 elokuvallaan Grandpa and Grandma. DocPointissa nähdään ohjaajan uusin dokumentti Conversations on Serious Topics.

 

Emma Davie

Emma Davie on dokumenttiohjaaja sekä Elokuva- ja tv-oppiaineen ohjelmajohtaja Edinburgin yliopistossa.

Davien työhistoria sisältää kokeellista teatteria sekä performanssitaidetta. Hän on myös muun muassa istunut European Documentary Networkin (EDN) hallituksessa ja hän kirjoittaa Euroopan johtavaan dokumentteja käsittelevään lehteen DOX Magazineen.

DocPointissa näemme hänen elokuvansa I Am Breathing, jossa seurataan ALS-hermostotautia sairastavan miehen viimeisiä kuukausia.

 

 

Florence Dauman

Florence Dauman on ranskalainen ohjaaja ja tuottaja, jonka elokuva Mario Ruspoli, prince des baleines et autres raretés nähdään tänä vuonna DocPointissa Mario Ruspolista kertovassa esityssarjassa.

Daumanilla oli otollinen tilaisuus tehdä elokuva tästä suoran dokumenttielokuvan pioneerista, sillä hänen isänsä Anatole Dauman oli Ruspolin läheinen työtoveri.

Dauman tunnetaan myös muun muassa elokuvaohjaaja Jacques Baratier'sta ja Rene Laloux'sta kertovista dokumenteistaan.

 

 

 

Floris-Jan van Luyn

Alankomaalainen Floris-Jan van Luyn on viettänyt pitkiä aikoja Kiinassa ja tehnyt useita maata käsitteleviä dokumenttja. Ohjaustyönsä lisäksi hän työskentelee toimittajana.

DocPointissa esitettävä The Last Frontier kertoo kristittyjen lähetyssaarnaajien työskentelystä Mongoliassa, jossa noin 40 prosenttia väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan. Van Luyn löysi uusimman elokuvansa aiheen, kun hän tutki kiinalaisten Mongoliaan suuntautuvia lomamatkoja.

 

 

Georgy Molodtsov

Venäläinen Georgy Molodtsov on yksi The Border Line Effect -elokuvan ohjaajista. Elokuva kertoo tarinoita sellaisten valtioiden rajoilla, jotka ennen kuuluivat Neuvostoliittoon.

Molodtsov on nuoren polven ohjaaja, joka valmistui moskovalaisesta elokuvakoulu VGIK:sta vuonna 2008. Hän on työskennellyt vuodesta 2006 Laboratory for Social Advertising -mainostoimiston luovana johtajana.

Monitaituri työskentelee Moskovan kansainvälisen elokuvafestivaalin Free Thought -elokuvasarjan kuraattorina. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi myös Kultura-TV:n Watch and Discuss -ohjelman toimittajana.

 

 

 

Harry Freeland

Harry Freeland on ohjaaja, kuvaaja ja tuottaja. Hänen rakkautensa Afrikkaan on johdattanut hänet 16 eri Afrikan maahan.

DocPointissa näytettävä In the Shadow of the Sun valittiin viime marraskuussa maailman suurimman dokumenttielokuvafestivaali IDFA:n ohjelmistoon.

Elokuva seuraa viiden vuoden ajan kahta tansanialaista albinoa, joita vainotaan paikallisen taikauskon takia. Albinojen raajat ovat haluttuja noitotohtorien rituaaleja varten.

 

Heidi Kim Andersen

Heidi Kim Andersen on tanskalainen ohjaaja, joka saapuu DocPointiin yhdessä Au Pair -elokuvan toisen ohjaajan Nicole N. Horanyin kanssa.

Au Pair seuraa kolmea nuorta filippiiniläisnaista, jotka muuttaneet Tanskaan ansaitsemaan rahaa perheilleen. Kyseessä on kaksikon ensimmäinen yhteisesti ohjaama dokumenttielokuva.

Andersen on ohjannut muun muassa useita dokumentaarisia sarjoja, joista monet ovat olleet ehdolla parhaaksi dokumentaariseksi sarjaksi Tanskassa.

 

 

Jeong-One Park

Jeong-One Park syntyi Soulissa, Etelä-Koreassa. Dokumenttielokuvaa hän opiskeli Royal Hollowayssa, Lontoon yliopistossa.

Jeong-Onen DocPointissa nähtävä dokumentti Kung Fu Grandma on voittanut International Women’s Film Festival Korean pääpalkinnon ja kerännyt maailmalla paljon positiivista huomiota.

Ohjaaja kertoo haluavansa tehdä dokumentteja, jotka raottavat kantta vielä kokemattomiin maailmoihin mielikuvituksella ja lämmöllä.

 

 

Janusz Mrozowski

Dokumentaristi Janusz Mrozowski syntyi Puolassa vuonna 1948. Hän on asunut Ranskassa vuodesta 1970 lähtien.

DocPointissa esitettävä dokumentti Bad Boy High Security Cell päättää Mrozowskin vuosikymmenen työskentelyn vankien kanssa. Hän on tehnyt useita dokumentteja, joissa hän tarkastelee vankiloita ja vankeja.

Bad Boy High Security Cell on esitetty muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla.

 

 

 

 

Jerzy Sladkowski

DocPointin elokuva-alan opiskelijoille suunnatun Masterclass-luennon saapuu pitämään palkittu puolalainen elokuva-alan moniosaaja Jerzy Sladkowski (s. 1945).

Sladkowskin luennon pohjana on Love And Let Me Go – isolla kansainvälisellä rahoituksella Venäjällä kuvattava dokumenttielokuva, jonka kuvaukset alkoivat kesällä 2012. Viimeinen, kuukauden mittainen kuvausjakso, ajoittuu kesälle 2013.

Sladkowski opiskeli ja työskenteli tv- ja elokuva-alalla Puolassa, kunnes muutti Ruotsiin vuonna 1982. Monipuolisen uransa aikana hän on tuottanut ja ohjannut kolmisenkymmentä dokumenttielokuvaa. Festivaalilla nähdään tänä vuonna hänen elokuvistaan viisi.

Jérôme le Maire

Belgialainen Jérôme le Maire syntyi Liegen kaupungissa vuonna 1969. Hän opiskeli journalistiikkaa Brysselissä ja siirtyi myöhemmin filmiopintojen pariin.

Le Maire on ohjannut useita pitkiä ja lyhytelokuvia, niin dokumentteja kuin fiktiota. Vuonna 2004 hän muutti perheineen Marokkoon, johon sijoittuu hänen tuorein, DocPointissa esitettävä elokuvansa Tea or Electricity. Elokuvassa seurataan sähkön saapumista syrjäiseen kylään Atlasvuorten kätköissä.

Kuva: Miguel Bueno

 

Karen Winther

Norjalainen Karen Winther (s. 1978) on työskennellyt useita vuosia tv-ohjaajana, ja hän on suorittanut dokumentielokuvaohjaamisen kandidaatin tutkinnon Lillehammerin yliopistossa.

Wintherin ensimmäinen elokuva, vuonna 2009 valmistunut Rock Heart Beijing, kertoo kiinalaisesta punk-yhtye Subsista. Hän valmistuu pian dokumenttiohjaamisen maisteriksi Iso-Britannian kansallisesta elokuva- ja tv-koulusta.

DocPointissa nähdään Wintherin päättötyö The Betrayal, joka valittiin parhaaksi oppilasdokumentiksi Amsterdamin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla (IDFA) vuonna 2011.

Lähden: Norwegian Film Institute

 

Lauren Greenfield

Lauren Greenfield on Kaliforniassa asuva valokuvaaja ja dokumentaristi. Hän valmistui vuonna 1987 Harvardin yliopistosta ja aloitti sen jälkeen uransa National Georaphic -lehden harjoittelijana.

Greenfieldin valokuvia on julkaistu muun muassa New York Timesissa, Ellessä ja Vanity Fairissa. Häntä pidetään yhtenä Yhdysvaltain merkittävimmistä valokuvaajista.

Hänen dokumenttinsa Queen of Versailles kertoo talousongelmiin joustuvasta miljääri David Siegelistä ja hänen vaimostaan Jackiestä. Greenfiled voitti ohjaustyöstään parhaan ohjauksen palkinnon Sundance-elokuvafestivaalilla.

Kuva: Roxanne Lowit © Magnolia Picture

 

 

Lisa Fruchtman

Yhdysvaltalainen Lisa Fruchtman on Oscar-palkittu leikkaaja, joka on työskennellyt muun muassa elokuvissa Apocalypse Now, Godfather III ja The Right Stuff.

Fruchtman saapuu DocPointiin kertomaan elokuvastaan Sweet Dreams. Sen keskiössä on ryhmä ruandalaisia naisia, jotka päättävät pistää pystyyn maan ensimmäisen jäätelökojun.

 

 

 

 

Lukáš Kokeš

Vuonna 1983 syntynyt Lukáš Kokeš on nuori tsekkiläinen ohjaaja, joka saapuu DocPointiin kertomaan ohjaamastaan elokuvasta Fortress.

Fortress on kuvaus Transnistrian valtiosta, jonka itsenäisyyttä yksikään toinen valtio ei ole tunnustanut. Se on kuin pieni Neuvostoliiton jäänne Moldovan ja Ukrainan välissä.

 

Mikolaj Pokromski

Mikolaj Pokromski on puolalainen tuottaja, joka on opiskellut Saksassa Baden-Württemberg Film Academyssä ja Ranskassa La fémisin elokuvakoulussa.

Pokromski saapuu DocPointiin kertomaan tuottamansa kohuelokuva Fuck for Forestin tekoprosessista. Elokuva voitti juuri pääpalkinnon Varsovan elokuvajuhlilla.

Nicole N. Horanyi

Vuonna 1977 syntynyt Nicole Nielsen Horanyi on tanskalainen elokuvaohjaaja ja kuvaaja, jonka elokuva Au Pair nähdään tänä vuonna DocPointissa.

Elokuvien tekemisen lisäksi hän on opettanut dokumenttielokuvaa Tanskan kansallisessa elokuvakoulussa vuodesta 2010 lähtien.

Horanyi saapuu vieraaksemme yhdessä Au Pairin toisen ohjaajan Heidi Kim Andersenin kanssa.

 

 

Rose Lowder

Rose Lowder on avantgarde-elokuvan mestareita. Hän syntyi brittiperheeseen Perun Limassa, opiskeli taidemaalariksi ja kuvanveistäjäksi Limassa ja Lontoossa asettuen lopullisesti Ranskaan vuonna 1975.

Vasta 2000-luvulla kunnolla “löydetty” Lowder on yksi tärkeimmistä avantgarde-elokuvan uudistajista. Aivan viime vuosina hänen elokuviaan on alettu ilahduttavasti esitellä muun muassa lastenelokuvafestivaaleilla ja juuri DocPointin kaltaisissa tapahtumissa dokumenttielokuvina.

DocPoint näyttää sarjan Rose Lowderin elokuvia Pakopiste-hankkeen puitteissa. Ohjaaja saapuu Orioniin kertomaan omalaatuisista työskentelytavoistaan.

Kuva: Kirk Tougas © Light Cone

 

 

 

Sean McAllister

Brittiläinen Sean McAllister työkenteli tehtaissa aina 16-vuotiaasta lähtien, kunnes kiinnostui videokuvaamisesta. Vuonna 1996 McAllister valmistui Iso-Briannian kansallisesta elokuvakoulusta, mistä lähtien hän on tehnyt elokuvia BBC:lle ja Channel 4:lle.

Elokuvien tekeminen on vienyt hänet aina Israelista, Irakiin ja Japaniin sekä viime aikoina Syyriaan ja Jemeniin. Vuonna 2005 hän voitti Sundancen elokuvafestivaaleilla tuomariston erikoispalkinnon elokuvallaan The Liberace Of Baghdad.

McAllisterin viimeisin elokuva The Reluctant Revolutionary, joka kertoo jemeniläisestä turistioppaasta, näytetään tänä vuonna DocPointissa.

 

Seán Ó Cualáin

Irlantilainen dokumentaristi Seán Ó Cualáin on ohjannut useita dokumenttielokuvia Irlannin televisioon. Ensimmäisen dokumenttinsa Mé Féin's Mo Mhéit hän ohjasi vuonna 2002.

DocPointissa esitettävä tuore dokumentti Men at Lunch jäljittää tarinaa ikonisen Lunch atop a Skyscraper -valokuvan takana. Samalla se kertoo New Yorkia rakentaneiden irlantilaisten siirtolaisten tarinan.